Retail Arena 2016

shopping-1165437_1920

03 Nov Retail Arena 2016

Saptamana trecuta am participat la unul dintre cele mai importante evenimente de retail din Romania, RetailArena, un eveniment ce a adus in prim plan dorinta de extindere globala a companiilor romanesti, dar si diferentele dintre generatiile consumatorilor.

 

RetailArena s-a adresat atat marilor lanturi de retail, magazinelor online, dar si furnizorilor de servicii, specialistilor in marketing si proprietarilor de spatii comerciale.

A fost un eveniment complet: 2 zile de conferinte, workshop-uri, zone expo, dar si networking.

Printre speakeri s-au numarat Marius Bicu (managing partener De La Ferma), Mihai Patrascu (CEO si fondator EvoMAG), Ciprian Stancu (fondator Republica BIO), Mara Cristina (brand manager miniPRIX), Dan Isai (CEO si Fondator Salad BOX), Claudiu Vrinceanu (secretar de stat in Ministerul Economiei), Raluca Radu (Country Manager Answear.ro).

In prima zi a evenimentului s-a vorbit despre dorinta companiilor romanesti de a depasi granitele tarii si de a face cunoscute brand-uri ca Gusto, SaladBox, Republica Bio, De la Ferma sau Farmec, pe pietele internationale, dar si de provocarile cu care se confrunta aceste brand-uri pentru a ajunge globale. La intrarea pe o piata noua trebuie sa fii foarte atent la alegerea pietei, la pozitionarea pe acea piata, dar mai ales la obiceiurile de consum ale pietei respective. “Spre exemplu, femeile din Coreea si Japonia folosesc cu totul alte produse de cosmetica fata de femeile din Europa. Acestea folosesc si cinci produse de demachiere o singura data sau folosesc foarte multe produse de albire a pielii”, a explicat Ioana Borza, director de marketing al brand-ului Farmec.

Eliodor Apostolescu, co-fondator PhoenixY, producator al pufuletilor Gusto, a declarat in cadrul evenimentului, ca in fabrica din Baicoi se produc in medie peste 1 milion de pungi de pufuleti pe zi. Compania s-a extins la nivel global si isi vinde produsele si in alte peste 20 de tari, printre care se numara: Germania, Spania, Italia, Grecia, Bulgaria, Cehia, dar si Dubai, America sau Canada.

A doua zi a fost dedicata diferentelor dintre generatia Millennials sau generatia Y(cu varsta intre 18-34 ani) si generatia X(35-46 ani). Generatia Y este generatia care da trendul in retail si nu numai, este generatia care pune intrebari, spre deosebire de parintii lor, care faceau asa cum li se dicta, fara prea multe intrebari. Milenialii sunt mai greu de multumit, sunt cei care traiesc viata la maxim, lipiti de gadget-uri si care, surprinzator, spre deosebire de parintii lor nu-si doresc sa fie independenti financiar.

retail arena 2016

Conform Ipsos.com, majoritatea traiesc inca in casa parintilor, sunt foarte comozi si pun accent mai mult pe distractii decat pe familie. Acestia isi doresc sa cumpere doar printr-un singur click, dar in acelasi timp sunt foarte atenti la pret. Pentru consumatorii generatiei Millennials este foarte importanta comunicarea in timp real, timpul de livrare al produselor, dar si parerile (review-urile) celorlalti.

Spre deosebire de parintii lor, care cumpara offline, generatia Y este cea care face mai multe cumpraturi online, dar care in acelasi timp sunt si foarte greu de fidelizat, astfel cei care se ocupa de magazinele online trebuie sa pregateasca strategii de fidelizare din ce in ce mai complexe.

Milennials
Conform Consumer Barometer, 90% din cei din Generatia Y sunt online zilnic. Acestia intra pe retelele sociale, cauta anumite produse, se uita la video-uri, dar fac si cumparaturi online.

Milennials Smartphone
Din cei 75% care intra zilnic de pe smartphone, 67% intra pe retelele sociale, 62% cauta informatii pe motoarele de cautare, 56% se uita la video-uri, 51% folosesc modulele de ghidare, iar 43% fac research pentru o potentiala achizitie.

Speakerii evenimentului au venit cu cateva idei referitoare la retentia acestei generatii: organizarea de evenimente de vanzari exclusive, inlocuirea sau suplimentarea pozelor produselor cu video-uri, mai ales pe piata de fashion, comunicarea in timp real si comunicarea despre ei, nu despre brand.
Analizand cele doua zile, concluzia este ca brandurile romanesti se extind si global, dar in acelasi timp trebuie sa fie atente si la pietele si generatiile carora se adreseaza. Copiii de astazi vor fi clientii fideli ai magazinelor online, de maine.

Raluca Cosovanu
raluca.cosovanu@2performant.com
No Comments

Post A Comment

*