0213_alacarteTV_1200-660x440

19 Jan Performance Marketing á la carte

Majoritatea companiilor care investesc in promovarea produselor si serviciilor s-au lovit la un moment dat de problema masurarii rezultatelor. Cu alte cuvinte, principalul lor gand se poate traduce in faimosul citat “half the money I spend on advertising is wasted; the trouble is I don’t know which half.” In incercarea de a rezolva aceasta problema, a aparut marketingul bazat pe performanta.

Caracteristicile campaniei de performance marketing

 

1. Conform IAB, obiectivul unei astfel de campanii trebuie sa fie determinarea unei actiuni masurabile in randul publicului-tinta. Chiar daca e vorba de brand awareness, e esential sa existe un KPI de urmarit.

2. Optimizarea acesteia se poate face, de cele mai multe ori, in timp real.

3. Exista o relatie cauzala intre efectele campaniei si comportamentul  userilor expusi la campanie.

Beneficii ale performance marketingului

 

Conceptul de performance marketing a devenit din ce in ce mai folosit tocmai datorita acestui principal beneficiu care il defineste – costuri in functie de rezultate. La asta se adauga si masurarea precisa a indicatorilor definiti initial, plus riscurile mici pe care si le asuma compania care decide sa inceapa o astfel de campanie.

Modele de pricing cele mai folosite sunt costul per click (CPC), costul per actiune (CPA) si costul per lead (CPL). In unele cazuri se alege costul per mia de afisari (CPM) – daca obiectivul urmarit este cel de crestere a brandului.

cpc cpm cpa cps

Cei care fac performance marketing stiu cat de important este modelul de atribuire a conversiei. Atat in online, cat si in majoritatea domeniilor din viata noastra, tindem sa pretuim ultimul element din cadrul unei actiuni complexe. Conteaza fotbalistul care a dat gol, atitudinea casieritei de la supermarket, nota de la Bac, conversia last-click.

google analytics attribution modelDar daca nu luam in calcul tot procesul complex care a avut loc, e practic imposibil sa tragem o concluzie obiectiva. Fara restul echipei de fotbal care l-a ajutat sa primeasca mingea cand el se afla langa poarta, cel care a dat gol isi pierde valoarea. Poate nu e vina conducerii supermaketului ca doamna Zamfira de la casa 4 a avut o zi proasta si nu are chef sa serveasca lumea cu zambetul pe buze. Si poate ca nota de la Bac nu poate sa reflecte in totalitate aptitudinile si potentialul unui anumit elev.

In performance marketing, fiecare veriga conteaza. De aceea se stabilesc de la inceput cei mai importanti KPIs, acestia fiind focusul principal pe tot parcursul campaniei. Fie ca vorbim de PPC, afiliere, SEO, content marketing, programmatic, e-mail marketing sau social media, e esential sa se optimizeze toate elementele procesului, luandu-se in calcul aportul fiecaruia la rezultatul final.

Catalina Maruster
catalina.maruster@2parale.ro
No Comments

Post A Comment

*