edge index

22 Jun Indexul EDGE pentru Mai 2016

Valoarea cosului de cumparaturi – aproape de pragul de 200 RON.

La fel ca in fiecare luna, Edge si 2Parale/ 2Performant publica, sub forma Indexului Edge, un status al profitabilitatii actiunilor de marketing performance, destinat marketerilor si business-urilor de online. Valorile cuprinse in acest studiu sunt obtinute din surse interne si din raportarile Internet Corp (unul din cei mai mari afiliati din reteaua 2Parale).

Luna Mai puncteaza un nou varf in evolutia valorii medii a unei vanzari (cosului) pentru reteaua de afiliere, o majorare de 14% fata de prima luna a anului si  de 2% fata de luna anterioara, aproape de pragul de 200 RON (193.1 RON). Cresterea este data de proportia in cosul de cumparaturi a produselor de tip turism/ bilete de avion dar si actiunilor advertiserilor pentru promovarea produselor premium.

Chiar daca Mai nu este o luna de reduceri, cele 2 mari componente ale marketingului de performanta, afilierea si pay per click (care includ canale precum Google Adwords, Facebook, remarketing) au inregistrat peste 5 milioane click-uri si o valoare cumulata a vanzarilor similara cu Februarie, o luna de top din perspectiva vanzarilor.

Indicatorii de performanta sunt urmatorii:

kpi

Pe fondul cresterii valorii medii a cosului si a promovarii produselor mai scumpe, inregistram si o majorare a efortului advertiserilor, tradusa intr-un cost per click de 0.16 RON si un cost mediu platit pentru a genera o vanzare de 14.75 RON. Raportul de profitabilitate a investitie scade cu 11% fata de luna anterioara, ajungand la 1:13.09 (un leu investit produce 13,09 RON in vanzari).

Statusul InternetCorp ne releva o pozitionare constanta a acestui afiliat pe zona de cumparaturi de mare valoare (cosul mediu de 218 RON, valoare similara cu luna Aprilie) si pe rata de conversie: 1,81%, in crestere fata de Apr). La fel ca media retelei, raportul de profitabilitate, pentru clientul final scade cu cateva procente la  1:17 (un leu investit produce 17 RON in vanzari), in conditiile in care pentru a genera o vanzare trebuie investiti 12.8 RON.

Pentru rezultatele generate prin Pay Per Click (Google Adwords si Facebook), observam o mica crestere a costului mediu per click, dar asistam la o modificare considerabila a ratei de conversie (3.31%), o valoare in linie cu lunile Jan si Feb.

O concluzie reiese din acest raport: comunicarea autentica (inteleasa ca prezenta advertiserului cu un content axat pe valorile brandului si mai putin pe reduceri) poate schimba raspunsul userului in campaniile PPC. Considerand si experienta lunilor anterioare, putem afirma ca PPC-ul este o arie in care performance-ul inseamna rezultate obtinute si prin comunicare, nu doar prezenta simpla si nediferentiata.

Indexul Edge reprezinta o radiografie a pietei de online performance in Romania, obtinut pe baza unor indicatori agregati din surse interne. Indexul EDGE se doreste a fi un punct de referinta si orientare pentru oamenii de marketing online si e-commerce din Romania, atunci cand se discuta despre marketingul de performance.

Cosmin Nastasa
cosmin.nastasa@2parale.ro
No Comments

Post A Comment

*