edge index

23 May Indexul EDGE pentru Aprilie 2016

Dupa cum v-am obisnuit, iata datele noi pentru Aprilie 2016, sub forma Indexului Edge, care include valori din surse interne si cele oferite de unul dintre marii afiliati din reteaua 2 Parale, Internet Corp.

Daca ar fi sa sumarizam evolutia lunii Aprilie legata de performance marketing, aceasta ar fi: luna in care cumparatorii online sunt dispusi sa cheltuie mai mult pe achizitiile facute, afirmatie sustinuta de valoarea medie a cosului, in crestere cu 14% fata de lunile anterioare in platforma de afiliere si cu 49% in Pay per Click.

Principalele motivele ale cresterii valorii cosului de cumparaturi sunt date de perioada de cadouri pentru Paste si achizitiile pachetelor de turism.

Cele 2 mari componente ale marketingului de performanta, afiliere si pay per click (care includ canale precum Google Adwords, Facebook) au inregistrat in luna Aprilie 4,5 milioane click-uri. Indicatorii de performanta sunt urmatorii:

index_aprilie

Desi valoarea medie a cosului creste la 188,5 RON, principalii indicatori raman la valori constante in aceasta luna, un raport care demonstreaza stabilitatea pe termen lung in privinta generarii de vanzari la un cost mediu per click in zona de 0,15 RON. Raportul de profitabilitate se pastreaza la o valoare similara lunilor anterioare 1:14,7 (un leu investit produce 14,7 RON in vanzari).

Daca analizam din perspectiva unui afiliat de top din retea, InternetCorp, vedem un focus pe cresterea valoarii medii e cosului (220 RON Aprilie vs. 200 in Martie) si pe rata de conversie: 1,40%.  Astfel, datele oferite de InternetCorp, ne indica un raport de profitabilitate pentru clientul final de 1:18 (un leu investit produce 18 RON in vanzari), in conditiile in care pentru a genera o vanzare trebuie investiti 12.4 RON.

Pentru rezultatele generate prin Pay Per Click (Google Adwords si Facebook), observam o mica variatie a costului mediu per click, dar asistam la o modificare considerabila (+50%) a valorii medii a cosului. De fapt, vanzarile generate de PPC au o crestere constanta de la inceputul anului, ajungandu-se la un raport de 2x in valoarea cumparaturii fata de prima luna a lui 2016. Putem afirma ca, desi are un cost pe vanzare mai ridicat decat afilierea, PPC-ul are posibilitatea de a genera rezultate rapid, pe o plaja de audienta diferita, valoroasa nu doar din perspectiva stricta a vanzarilor, ci si in zona de imagine (calitativa).

Indexul Edge reprezinta o radiografie a pietei de online performance in Romania, obtinut pe baza unor indicatori agregati din surse interne. Indexul EDGE se doreste a fi un punct de referinta si orientare pentru oamenii de marketing online si e-commerce din Romania, atunci cand se discuta despre marketingul de performance.

Cosmin Nastasa

Cosmin Nastasa
cosmin.nastasa@2parale.ro
No Comments

Post A Comment

*