edge index

17 Feb Fiecare 1 leu investit in performance marketing a produs vanzari de 14,2 lei

Index-ul marketerilor romani in ianuarie 2016

2016 a inceput cu planuri mari pentru noi. In ianuarie, am anuntat oficial lansarea Edge pe piata si ne-am bucurat de multe reactii pozitive.

Spuneam atunci ca, impreuna cu colegii nostri de la 2Parale si 2Performant, avem acces la date complexe despre industrie, despre ce anume performeaza si ce nu, ce rezultate se pot obține versus ce se investeste etc. A venit timpul sa va aratam la ce ne referim mai exact.

Asa ne-am gandit la realizarea unui index lunar care sa fie un suport real pentru oamenii de marketing, digital si e-commerce din Romania, un punct de referinta atunci cand te intrebi: in ce directie sa merg? In ce tip de promovare ar fi mai bine sa investesc bugetul de marketing? De ce performance marketing? Ce anume mi-ar putea aduce, de fapt, marketingul bazat pe performanta? s.a.

In fiecare luna, vom analiza o serie de indicatori agregati din surse si date interne, pe care le vom face publice pentru a oferi un overview transparent asupra intregului arsenal de canale online de performance.

Index-ul lunii ianuarie. Fiecare 1 leu investit in performance marketing a produs vanzari de 14,2 lei

Analiza pe care v-o propunem are in vedere cele doua mari componente ale performance-ului: afilierea si pay per click (care include Google AdWords si Facebook).

Doar in luna ianuarie a acestui an, au fost inregistrate aproximativ 6 milioane de click-uri – in campanii derulate pentru peste 500 de clienti (2Performant, 2Parale si EDGE).

  • Afiliere: 170 lei – valoarea medie a unei tranzacții in luna ianuarie

Conform datelor din platforma 2Parale, costul mediu per click a fost de 0,15 lei, iar costul mediu de achizitie s-a situat la valoarea de 13,2 lei, cu o rata de conversie de 1,14%.

Valoarea medie a unei tranzacții online a fost de 169,4 lei (fara TVA), in ușoara scadere fața de luna decembrie, cand se situa la 180 de lei. Daca ne uitam la tot anul 2015, recordul absolut din acest punct de vedere a fost inregistrat in noiembrie, cand valoarea medie a tranzacțiilor a fost de 246,5 lei, influentata de contextul Black Friday.

  • Pay per click: 2.95% rata de conversie

Pentru rezultatele generate prin PPC, in luna ianuarie s-a inregistrat un cost mai mare pe click (cost mediu de 0,46 lei) fata de zona de afiliere, insa avem o valoare dubla a ratei de conversie (2,95%), data de targetarea mai precisa.

Per ansamblu, costul mediu de achiziție atat pentru afiliere, cat și pentru PPC s-a ridicat la valori comparabile: 13,2 lei, respectiv 15,9 lei.

Ianuarie: luna fashion-ului in e-commerce-ul romanesc

Luna ianuarie a fost dominata de fashion, care a performat foarte bine in stransa legatura cu perioada reducerilor de pret. De asemenea, telecomul, travelul si carțile au fost intr-un trend ascendent luna trecuta, in ce priveste tranzacțiile online.

Trend confirmat: mobile-ul incepe sa vanda din ce in ce mai bine

Rata de conversie pentru mobile se apropie tot mai mult de cea corespunzatoare desktop-ului, ceea ce demonstreaza progresul advertiserilor si marketerilor in a optimiza din ce in ce mai mult experientele asociate acestui canal.

Cred ca „performanta” va fi cuvantul anului 2016. Luna de luna, vom sustine aceasta afirmație cu cele mai noi date, comparații și insight-uri despre care credem ca fiecare marketer ar trebui sa stie pentru a lua decizii informate despre business-ul pe care il promoveaza.

Asadar, revenim intr-o luna! :)

Cosmin Nastasa

Cosmin Nastasa
cosmin.nastasa@2parale.ro
No Comments

Post A Comment

*