edge index

16 Mar Crestere ROI de 10% prin performance marketing fata de luna ianuarie

Index-ul marketerilor romani in februarie 2016

Povesteam luna trecuta ca ne-am propus ca, incepand cu acest an, sa ducem transparenta in industria de performance marketing la urmatorul nivel si sa aratam, luna de luna, date, concluzii si statistici legate de ce se intampla in e-commerce-ul romanesc.

Indexul care a rezultat din aceasta initiativa e forma noastra, a echipelor Edge, 2Parale si 2Performant, de a arata cum si de ce marketingul bazat pe performanta devine norma atunci cand vorbim despre vanzari online si rezultate concrete, imediat observabile.

Analizam in continuare cele doua mari componente ale performance-ului – afilierea si pay per click-ul (care include Google AdWords si Facebook) – si facem cateva comparatii cu felul in care au stat lucrurile in luna ianuarie.

Index-ul lunii februarie: fiecare 1 leu investit in performance marketing a generat vanzari online de 15,7 lei                                      

In luna februarie, a fost inregistrat un total de 5,5 milioane de click-uri – trafic trimis in campanii derulate pentru peste 500 de advertiseri activi.

Comparativ cu luna trecuta, valoarea medie a unei vanzari online generate prin performance marketing a fost optimizata, crescand cu 10%. Astfel, daca luna trecuta fiecare 1 leu investit aducea vanzari de 14,2 lei, in februarie fiecare 1 leu a produs o vanzare online medie de 15,7 lei.

Cresterea asociata acestei perioade este sustinuta si de un context comercial favorabil – sarbatoarea de Valentine’s Day, precum si sfarsitul perioadei de reduceri incepute odata cu noul an.

Dar sa ne uitam la date si pe fiecare canal in parte:

  • Afilierea: crestere de 8% a valorii unei tranzactii online fata de ianuarie

Conform datelor din platforma 2Parale, costul mediu per click in luna februarie a fost de 0,14 lei, in timp ce costul mediu per achizitie s-a situat la valoarea de 10,9 lei (fata de 13,2 lei – in luna ianuarie). Astfel, rata de conversie a fost de 1,27%. Cu alte cuvinte, a existat o optimizare vizibila pe toti indicatorii.

Mai mult, valoarea medie a unei tranzactii online a fost comparabila cu cea a lunii decembrie 2015 – 183,7 lei (fara TVA), in crestere cu 8% fata de luna trecuta.

  • Pay per click: rata de conversie buna in contextul unei concurente agresive

In ce priveste zona de Pay per click (Google AdWords si Facebook), s-a inregistrat o crestere a valorii principalilor indicatori urmariti, fata de ianuarie. De exemplu, costul mediu per click a fost de 0,57 lei, costul mediu per achizitie s-a situat la 16,8 lei, iar rata de conversie a fost de 3,40%.

Usoara crestere capata sens in imaginea de ansamblu a lunii februarie, care arata o concurenta mai agresiva, precum si o crestere a bugetelor destinate promovarii prin intermediul canalelor de PPC. In acest context, devin cruciale atat imbunatatirea mixului de canale, cat si customizarea experientei userilor.

Februarie: industria de fashion se mentine in top, urmata de categorii noi

Cei mai activi advertiseri ai lunii februarie raman cei din industria de fashion, carora li se adauga puternic categoriile de carti, telecom si servicii si produse financiare, unde dinamica de activari si oferte este mare.

Trenduri: schimbarile realizate de Google – fara impact negativ asupra rezultatelor lunii februarie

Schimbarile recent introduse de Google – legate de afisarea in prima pagina a unui numar mai redus de ad-uri – nu pot fi asociate cu valorile inregistrate intern si analizate mai sus.

 

Pana data viitoare, spor la conversii!

Cosmin Nastasa

Cosmin Nastasa
cosmin.nastasa@2parale.ro
No Comments

Post A Comment

*