face-1103708_1280

19 Jan 10 trenduri in performance marketing pentru 2016

Fara sa se lase prea mult asteptat, 2016 a sosit si aduce cu el noi trenduri interesante in zona de digital marketing. Am selectat 10 din ele, alegandu-le pe cele cu impact in performance marketing. Performance marketing in sine este un trend ce pare ca se extinde tot mai mult, nevoia de rezultate si de masurare a acestora fiind tot mai pregnanta in business, indiferent de specificul sau.

In plus fata de lista de mai jos, reamintim tendintele generale aparute deja de cativa ani, cum ar fi dezvoltarea din zona de mobile, concentrarea pe continut, prezenta publicitatii in Social Media si utlizarea sustinuta de analytics, ca sursa primara de date si statistici. Acestea nu mai sunt neaparat vedetele anului, dar raman pioni principali in cursa de dezvoltare si obtinere de rezultate.

Orice business, in functie de strategia si obiectivele sale, poate opta pentru implementarea unuia, mai multor sau poate chiar a tuturor trendurilor de mai jos.

1. Motor de cautare in Facebook

Optiunea de cautare din Facebook te ajuta in trecut sa gasesti persoane, dupa numele lor. in 2014, cautarea s-a extins inclusiv la postarile acelor persoane. toamna lui 2015 a adus inca un upgrade: Facebook indexeaza acum toate postarile (aproximativ 2 trilioane), fiind capabil acum sa le returneze ca rezultate ale cautarilor. Astfel, orice postare publica sau comentariu la o postare publica din trecut poate fi dezgropata printr-o singura cautare. Acest fapt face din Facebook un tool de cautare si de marketing foarte puternic, dar poate da fiori utilizatorilor, stiind ca orice actiune publica a lor, chiar inca de la inceputurile retelei, poate fi acum gasita.

2. PPC personalizat

Performance marketing este despre rezultate, despre utilizarea unui buget pentru a comunica unui public foarte bine definit mesaje personalizate care sa determine acest public sa efectueze actiunea pe care noi ne-o dorim. Internetul stie uneori mai multe despre noi decat cel mai bun prieten al nostru. Stie ce ne place, ce program avem, cand vrem sa citim anumite informatii, de cate ori, ce am cumparat in ultima luna, etc. Publicitatea Pay per Click ofera posibilitatea marketerilor de a utiliza toate aceste informatii, servind mesaje personalizate in functie de user si de activitatile sale online. Prin diversele tipuri de targetari oferite de catre Google, Facebook sau Twitter, putem acum transmite mesaje personalizate publiculului nostru, utilizand diverse segmente, in functie de obiective, dar si de nivelul la care se afla un user in procesul de achizitie (conversion funnel).

3. Custom audiences

Power EditorPentru a putea livra mesaje personalizate, este esential sa iti definesti foarte bine publicul tinta. Segmentarea acestuia, dar si definirea sa in detaliu sunt primi pasi pe care trebuie sa ii faca un marketer pentru a putea contura strategia sa de marketing.

Dupa ce am aflat exact care sunt segmentele de public si caracteristicile fiecaruia, trecem la urmatoarea etapa, de a le defini din punct de vedere tehnic: targetare bazata pe interesele caracteristice segmentului, sau pe baza de cuvinte cheie; remarketing bazat pe Facebook pixel, Google Tag Manager sau cod de remarketing clasic, adaugand conditii si combinatii de conditii (a vizitat o anumita pagina, dar nu a vizitat alta, in ultimele x zile, etc), dar si utilizarea de liste de emailuri, disponibile acum si in Google Adwords, pentru campanii dedicate clientilor sau unor leaduri deja validate.

4. Marketing automation

Performance marketing inseamna masurare si ajustare in timp real. Platformele disponibile au evoluat in asemenea masura, incat pentru a putea utiliza toate optiunile disponibile ai avea nevoie de mult mai mult timp, sau de mai multi oameni. Unul din trendurile acestui an este automatizarea in marketing. aceasta incepe cu identificarea si evaluarea proceselor si actiunilor curente pentru a putea vedea unde anume ar putea fi introdusa automatizarea. implementarea unor procese automate va scurta mult durata alocata unor activitati recurente consumatoare de timp, care nu au nevoie de un input uman real.

5. Instant Messenger ads

Incepand cu anul trecut, este disponibila pe Facebook optiunea de instant message si pentru companii. Cu un numar impresionant de utilizatori activi Facebook Messenger poate deveni o unealta foarte importanta in comunicare B2C sau B2B, oferind posibilitatea companiilor sa comunice direct cu cei care si-au declarat deja interesul pentru brand, devenind fanii acelei pagini. Pe langa customer service, Facebook Messenger poate functiona similar cu email marketingul, dand posibilitatea de a transmite mesaje personalizate. In plus, companiile isi pot instala si o versiune in-site a aplicatiei, concurand cu alte tooluri de live chat. Si Whatsapp a anuntat recent intentia de a testa servicii in zona corporate, oferind comunicare directa B2C, dar renuntand pe de alta parte la tariful general de 1 dolar pe an, perceput pana acum.

6. Native advertising

Desi folosirea de ad blockers are destula vechime printre utilizatorii de internet, acest subiect a revenit in actualitate, o data cu sustinerea publica a apple pentru acest gen de software, semanand panica in randurile digital marketerilor. O posibila varianta de consolare ar putea fi reprezentata de numita publicitate nativa. Acest tip de publicitate inseamna distribuirea in alte site-uri de continut de marketing, construit intr-o forma utila pentru consumator si prezentat intr-o maniera cat mai asemanatoare cu site-ul ce il gazduieste, fara a perturba traseul vizitatorului din acel site.

7. Video ads Marketing

Daca o poza face cat o mie de cuvinte, oare un video cam cate cuvinte ar face? Daca frustrarea de a include cat mai mult in 35 de caractere intr-un ad Google cuprinde multi specialisti marketing, vestea buna este ca reclamele si continutul video sunt pe val. Vestea si mai buna este ca majoritatea platformelor ce ofera publicitate Pay Per Click au acum optiunea de video ads. Continutul video este deja cunoscut pentru nivelul de user engagement pe care il ofera, spre deosebire de alte tipuri de continut. in plus, un alt avantaj este ca, fiind inca la inceput, zona de video ads se bucura inca de costuri per view foarte mici.

8. Email Marketing

Email Marketingul este si el un canal de marketing veteran. Desi multa lume il foloseste, putini o fac asa cum trebuie, cele mai multe mesaje ajungand direct in spam sau la cosul de gunoi prin amabilitatea destinatarului. De ce? Pentru ca in ziua de astazi inca se mai cumpara liste de adrese de email si se trimit mesaje haotic, fara ca publicul destinatar sa aiba cea mai mica legatura cu produsele sau serviciile promovate. Continutul este de cele mai multe ori vanzare pura, care tinde sa devina agasanta pentru utilizator. O baza buna de adrese de email este o mina de aur, atat timp cat este compusa din persoane care si-au manifestat deschis interesul in produsele sau serviciile pe care le ofera compania si au agreat sa primeasca astfel de mesaje. in plus, avand o baza de adrese de email cat mai relevanta iti poate asigura un canal stabil si independent de marketing.

9. Buy Button

Desi nu sunt inca disponibile la noi, butoanele “Cumpara acum” pot deveni realitate si pe piata din Romania in viitor. acestea sunt deja accesibile pe twitter si Pinterest in statele Unite, Google anuntand si el testarea unui astfel de buton pe zona de mobile, care va permite utilizatorilor sa cumpere direct prin acel buton, fiind necesara introducerea datelor (card, adresa de livrare, telefon) o singura data, ulterior fiind tinute minte, dand nastere la procesul real de cumparare cu un click.

BuyNow_FINAL_IMAGE 

10. Wearables sau tehnologie la purtator

Acest nou trend al gadgeturilor inteligente, precum smart watches aduce atat beneficii, dar si noi schimbari in modul de lucru al specialistilor in marketing online. Pe deoparte, aceste gadgeturi mobile ofera informatii pretioase despre consumator, oferind posibilitatea de a profita de orice miscare a sa, valorificand orice micro-moment. Pe de alta parte, ecranele acestor device-uri sunt mult mai mici, necesitand continut de un anumit format, de tip lista, mult mai concis, pentru a putea fi util. O alta provocare pentru echipa de marketing va fi sa furnizeze continut cat mai dinamic, dar si usor de cautat prin intermediul comenzilor vocale.

2016 se anunta un an al performantei, in care companiile vor eficientiza la maxim resursele, masurand si reactionand permanent in functie de rezultate. Pe de alta parte, posibilitatile nenumarate de targetare a userilor vor aduce o imbunatatire a reclamelor, utilizatorii primind din ce in ce mai mult doar mesaje publicitare care realmente ii intereseaza, diminuand frustrarea de a fi bombardati cu sute de reclame nerelevante pentru ei.

Persida Roata
persida.roata@2parale.ro
No Comments

Post A Comment

*